6 tips for å gjenkjenne bilder generert av kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) har radikalt forandret hvordan bilder redigeres, genereres og brukes. Redigeringsverktøy som tidligere krevde betydelig kompetanse og tid, kan nå dlvis erstattes med programmer som endrer eller generer bilder med få klikk. Det du tidligere måtte være dyktig grafisk designer for å få til kan du nå greie med bare litt tid og f.eks. Midjourney

Dette har gjort det vanskelig å gjenkjenne bilder generert av kunstig intelligens, og har åpnet for utstrakt bruk av KI i alt fra nettartikler til forbedring av profesjonelle bilder, til spesialeffekter i filmer. At KI-assistanser gir profesjonelle fotografer et kraftig verktøy til å forbedre eller tilpasse sitt arbeid er nå så, men hva hvis det blir vanskelig å skille ekte bilder fra KI-genererte bilder? Vel, det er egentlig der vi er nå.

Som Faktisk.no skrev for en stund siden, har Amnesty blitt fersket i å bruke falske bilder i sin dekning av tidligere demonstrasjoner i Columbia. Dette er naturligvis flaut for Amnesty, siden det viser totalt manglende kildekritikk, men det viser også en enda skumlere trend: KI-genererte bilder kan skapes til å dekke et hvert narrativ. Man kan alltid hevde noe, og finne et bilde som støtter dette – enten bildet er ekte eller ikke. Se for eksempel disse bildene, hvor det ser ut som tidligere president i USA, Donald Trump, blir arrestert på dramatisk vis. Eller dette bildet av paven i boblejakke.

Litt mer hjemlige eksempler er Nettavisens bruk av KI-genererte bilder i artikler, slik at de slipper å betale for arkivbilder / stock images. Se nærmere i denne artikkelen, som viser som eksempel at nettavisen har brukt KI for å generere bilder til en artikkel om hvilke hodetelefoner som er best i test

Utfordringer med bilder generert av kunstig intelligens

Som eksemplene ovenfor viser er det en rekke problemstillinger knyttet til bruk av KI i bildebehandling. Bildemanipulasjon kan potensielt lure publikum og ha alvorlige konsekvenser. Det kan innvendes at dette ikke er noe nytt, og at bildemanipulering har blitt gjort siden de tidlige utgavene av photoshop ble tilgjengelige.

Og slike innvendinger er naturligvis riktige. Falsk informasjon har nok alltid eksistert, og i lang tid også i buldeform. Det som er annerledes nå er at det har blitt så enkelt å lage gode bilder, eller å manipulere bilder på overbevisende måte, og da blir også følgende større. KI kan brukes på en positiv måte, til kreativitet og til å tilgjengeliggjøre kunst – eller det kan brukes på en negativ måte. Eksemplene ovenfor med Trump og paven er gode eksempler på dette. Andre eksempler er såkalte “deepfakes” som brukes i alt fra svindel til porno.

Det knytter seg også vanskelige problemstillinger til kunstig intelligens og opphavsrett, blant annet siden KI kan replikere stiler av kjente kunstnere og fotografer, men det skal vi ikke gå nærmere inn på her.

Hvordan gjenkjenne bilder generert av kunstig intelligens?

Så, hvordan kan du som vanlig dødelig identifisere et bilde som er generert eller manipulert med KI? Generelt sett, hvis et bilde virker for godt til å være sant, kan det nettopp være det. Unaturlig lys, overdreven perfeksjon eller manglende skygger kan være indikasjoner på KI-manipulasjon. Teknisk sett kan spesifikke tegn inkludere uregelmessige mønstre eller teksturer, uskarpe grenser mellom objekter og unaturlige refleksjoner eller belysning.

Hvis du ønsker å ta det et steg videre, finnes det teknologiske verktøy for å oppdage KI-genererte bilder. Disse verktøyene kan gi en indikasjon på om et bilde er manipulert ved hjelp av KI, og er tilgjengelig for allmennheten.

6 tips til hvordan du kan gjenkjenne bilder generert av kunstig intelligens:

1. Se i tittel, beskrivelse og kommentarfelt

Ofte oppgir den som har postet et bilde hvor dette er fra. Dette kan gjøres i tittelen på bildet, i beskrivelsen av det, eller kanskje i kommentarfeltet. 

Dette bildet er laget med hjelp av Leonardo.ai

2. Se etter vannmerke

Noen bildegenereringstjenester merker bildene de lager med vannmerker. Se eksempel i bildet nedenfor, som er laget med hjelp av Dall-e2 (se i nedre høyre hjørne).

Hvordan gjenkjenne bilder generert av kunstig intelligens vannmerke

3. Se etter det perfekte

KI-genererte bilder ser noen ganger litt for perfekte ut. Alt fra fargebalansen, belysningen til proporsjonene kan være feilfritt på en slik måte at det virker unaturlig. Så hvis noe ved bildet virker “for godt til å være sant”, kan det være et tegn på at det er generert eller manipulert av KI.

4. Se etter uregelmessigheter og anomalier

KI-genererte bilder kan inneholde merkelige og unaturlige mønstre. For eksempel kan teksturer på klær eller bakgrunnen være uregelmessige, eller du kan se objekter som ser ut som de er “klippet og limt” inn i bildet. Dette kan være en indikasjon på at KI har blitt brukt til å manipulere eller generere bildet. Armer eller bein på litt feil sted, feil antall fingre, eller øyer som ikke ser ekte ut, er typiske tegn.

Hvis dere ser på bildet nedenfor ser det ved første øyekast ut som en kvinne som sitter og leser, men ved nærmere ettersyn ser man at hun har noe rart med fjeset og venstre hånd. Og kanskje er ikke her hofte/bein heller der det skal være? Også ser ikke “sittingen” riktig ut. Typiske eksempler på uregelmessighet som kan avsløre bilder generert av kunstig intelligens.

5. Se på detaljene

Andre detaljer, som skygger og refleksjoner, kan ofte avsløre KI-genererte bilder. Skygger kan være i feil sted eller i feil vinkel, mens refleksjoner i speil, vinduer eller vann kan være usammenhengende eller merkelige. Dette er fordi KI ofte kan slite med å reprodusere de komplekse lysforholdene i et ekte bilde.

6. Bruk teknologiske verktøy

Det finnes forskjellige teknologiske verktøy tilgjengelig for å avsløre KI-genererte bilder. For eksempel er det nettbaserte verktøy som kan analysere bildene og gi en indikasjon på om de er manipulerte eller ikke. Slike verktøyene bruker sofistikerte algoritmer for å finne tegn på manipulasjon, for eksempel ved å se på bildepiksler eller metadata.

Dette er et alternativ til programvare for å påvise bilder generert av kunstig intelligens.

Vær obs – og kildekritisk

Med den økende utbredelsen og sofistikasjonen av KI-genererte bilder blir grensen mellom det reelle og det kunstige stadig mer uskarp – i alle fall tilsynetaltende. For å unngå å bli lurt er det derfor viktigere enn noen gang å være oppmerksom og informert, og de bør huske tipsene ovenfor.

Kunnskap om hvordan man gjenkjenner KI-genererte bilder vil altså være nyttig fremover, og hvis du vil teste deg selv litt anbefaler jeg en sjekk av denne siden: www.thispersondoesnotexist.com. Personen du får se bilde av er ikke ekte – men hvordan skal man kunne se det? Noen ganger er det ikke så vanskelig, andre ganger er det helt umulig. Du kan oppdatere siden for å få et nytt bilde, og det finnes et utall av lignende tjenester.

Hvis du har lyst å komme i gang å lage bilder ved hjelp av KI, anbefales Midjourney, og du kan se denne guiden for å komme i gang.

Andre poster: